Menu

PROJEKT RIEGERSBURG

PROJEKT RIEGERSBURG

Z ┼żeljo, da bi se u─Źenci v ─Źasu, ki ga pre┼żivijo pri pouku nem┼íkega jezika, ─Źim ve─Ź nau─Źili, da bi bilo njihovo znanje uporabno in trajno ter da bi si pridobili motivacijo za nadaljnje u─Źenje tujega jezika, pri pouku uporabljamo odprte oblike dela, ki omogo─Źajo u─Źencem ─Źim bolj avtenti─Źno soo─Źanje z jezikom.

V okviru u─Źnega na─Źrta za nem┼í─Źino ter letnega delovnega na─Źrta ┼íole od ┼íolskega leta 2005/6 za u─Źence 8. razreda na─Źrtujemo in izvajamo ekskurzijo, ki u─Źence popelje izven u─Źilnice, v realno jezikovno zunaj┼íolsko okolje, na grad Riegersburg v Avstriji.

Izhodi┼í─Źa

Sodoben pouk nem┼í─Źine, ki vklju─Źuje razli─Źne oblike u─Źenja, omogo─Źa u─Źencem, da se z jezikom aktivno ne sre─Źujejo samo v ┼íoli, ampak tudi zunaj nje. ─îeprav dejavnostno naravnan pouk temelji na rabi tujega jezika v konkretnih ┼żivljenjskih situacijah, ostanejo le-te simulacija realnega ┼żivljenja, ki ne more v celoti nadomestiti izku┼ínje ┬╗v ┼żivo┬ź. Prav strokovne ekskurzije v tujino omogo─Źajo realno sre─Źanje in soo─Źanje s tujim jezikom ter obenem tudi u─Źenje le-tega osmislijo. Hkrati nudijo tudi mo┼żnost popestritve ┼íolskega dela, saj u─Źenci kljub na┼íim prizadevanjem niso vedno motivirani za u─Źenje v ┼íolskem kontekstu, zato so ob─Źasno potrebni zunanji dra┼żljaji. Na u─Źence pozitivno vpliva, kadar jim je omogo─Źeno, da se aktivno soo─Źijo z u─Źno vsebino in si pridobijo jezikovno izku┼ínjo. Izku┼íenjsko u─Źenje, kjer bo u─Źenec svoje jezikovno znanje lahko preveril v resni─Źni ┼żivljenjski situaciji, ga poslu┼íal, govoril, pisal in bral, ga bo tudi usposobilo za poznej┼ío jezikovno rabo. Dandanes vemo, da ga zgolj u─Źenje jezikovnih pravil in slovnice do tega ne more pripeljati.

Cilji

  • u─Źencu osmisliti u─Źenja tujega jezika ÔÇô nem┼í─Źine;
  • premagujejo jezikovne zavore in ovire;
  • ponovitev in utrditev ┼że usvojenega besedi┼í─Źa in uporaba le-tega v konkretni komunikacijski situaciji;
  • utrjevanje strategije slu┼ínega razumevanja (naravni govorec);
  • aktivno u─Źenje (u─Źenci re┼íujejo naloge na u─Źnih listih, vezanih na to, kar smo videli in do┼żiveli ob ogledu srednjeve┼íkega gradu);
  • poro─Źanje s pomo─Źjo pridobljenih informacij (po kon─Źani ekskurziji);
  • razvijanje razli─Źnih kompetenc (jezikovne, socialne, komunikacijske, medkulturne ÔÇŽ);
  • sodelovalno u─Źenje;
  • samorefleksija lastnih vtisov in ob─Źutkov ob koncu ogleda.

Ciljna skupina

Na strokovni ekskurziji sodelujejo u─Źenci 8. razredov, ki v tem letu pri pouku nem┼í─Źine obravnavajo temo Srednji vek.

RIEGERSBURG RIEGERSBURG1

RIEGERSBURG2 RIEGERSBURG3

RIEGERSBURG4 RIEGERSBURG5

 

Hitri kontakt

Telefon-tajni┼ítvo  02 5698116
- ravnateljica 02 5698117
- pomo─Źnik   02 5642296
- kuhinja 02 5642291
Telefon ÔÇôpodru┼żnica: 02 5698100