Menu

VESELO V DECEMBRU NA PODRUŽNIČNI OSNOVNI ŠOLI STOGOVCI

VESELO V DECEMBRU NA PODRUŽNIČNI OSNOVNI ŠOLI STOGOVCI
V prazničnem decembru se zvrsti zares veliko lepih dogodkov, morda celo preveč, bi pomislil nekdo, a časa za kulturo in druženje ni nikoli preveč. Predvsem ne v tem prazničnem času, ko se posvetimo družini, svojim najbližjim in tistim, ki jih imamo radi.
Tudi na naši šoli prazničnemu decembru pripisujemo velik pomen. Zaradi tega se pri nas že od začetka tega čarobnega meseca zvrsti veliko zanimivih dejavnosti in dogodkov. Začnemo kar z Miklavževanjem, ki ga vsako leto organizira KD Stogovci in je vedno znova zelo uspešno. Po kratkem kulturnem programu, otroke obišče prvi izmed treh dobrih mož, Sv. Miklavž, ki jih razveseli s prelepimi darili. Nadaljevali smo z decembrskimi delavnicami, kjer smo skupaj s Turističnim društvom Čemaž in Zavodom Domania ustvarjali najrazličnejše praznične izdelke iz naravnih materialov. Seveda se naše ustvarjanje s tem dnem ni zaključilo, saj se je nadaljevalo v naši šolskih klopeh, kjer je izpod pridnih prstkov naših učencev nastalo zares veliko lepih reči. Posejali smo božično žito, sušili jabolka in naredili slastne jabolčne krhlje, ustvarjali najrazličnejše voščilnice, pekli piškote, posušili zelišča iz svojega vrta, iz naravnega materiala ustvarili vazice in svečnike, izdelali dišeče pomaranče ... in ko smo vse te naše prelepe izdelke uredili na božično novoletni stojnici, je le ta izgledala prav čarobno. Na stojnico smo povabili tudi starše in sorodnike, jim pripravili lep kulturni program, na katerem so sodelovali prav vsi učenci naše šole. Skuhali smo čaj ter gostom ponudili slastne piškote, ki smo jih sami naredili. Ta popoldan je bil, ob druženju s starši, učitelji in učenci, ter ob bogato obloženi stojnici prazničnih izdelkov, prav čaroben.
Posebno pozornost smo v tem mesecu namenili tudi živalim. Dobro namreč sodelujemo tudi z Društvom za zaščito živali Pomurja in smo kar cel december pridno zbirali hrano za brezdomne muce. Glede na majhno število otrok, smo zbrali kar velik kup hrane. K nam pa sta prišli tudi predstavnici iz omenjenega društva Mirjana Mulec in Nika Škof, se z učenci pogovarjali o pomenu skrbi za živali ter skupaj z njimi pripravili tudi veganske kuharske delavnice. Otrokom je vse to bilo zelo všeč in tudi pripravljene jedi so jim zelo teknile. Mislim, da smo se kar vsi skupaj počutili odlično, saj so gostje o obisku naše šole zapisale sledeče:
»Ne morem vedeti, kaj bo otrokom POŠ Stogovci od današnjega dne ostalo v spominu. Vsakemu svoje. Mogoče kateremu več, drugemu čez leta nič. Vem pa, kaj bo ostalo meni in to dolgo - presenečenje. Presenečenje nad toplino šole in interesom učiteljic. Presenečenje nad tem, kako spontano in uigrano je teklo kuhanje. Presenečenje nad otroci, njihovim velikim zanimanjem in vznesenim sodelovanjem med kuho, nad zanosom s katerim so merili, mešali, rezali, mazali, cvrli, okraševali, poskušali, čistili in se sladkali – skoraj vsak se je želel preizkusiti v vsem in posebej pozorni sva morali biti, da sva naloge razdelili na čim manjše korake, ter tako otroke v pripravo jedi vključili čim večkrat. Presenečena sem bila nad njihovo odprtostjo do novega, nad njihovimi vprašanji, nad toplino, s katero so me takoj vzeli za svojo. Presenečena pa sem bila tudi nad sabo in nad radostjo, ki sem jo čutila med kuhanjem z otroci. Presenetili so me oni in presenetila sem se sama - kako enostavno in udobno je bilo biti z njimi tukaj, biti zdaj, kuhati, okušati in biti srečna. Upam, da je Nikina kuhalnica na podoben način presenetila tudi njih. ''(Nika Škof)
Seveda smo veseli december zaključili s kulturno prireditvijo in prihodom dedka Mraza, ki so ga otroci razveselili s prikupnimi nastopi, on pa njih z lepimi darili in tako je bilo veselje za vse popolno.
O vsej čarobnosti našega decembra pa na številnih fotografijah...
Simona Roškar

back to top

Hitri kontakt

Telefon-tajništvo  02 5698116
- ravnateljica 02 5698117
- pomočnik   02 5642296
- kuhinja 02 5642291
Telefon –podružnica: 02 5698100